DailyDental - Tandblekning och Missfärgade tänder

Tandblekning och Missfärgade tänder

Alla människor har olika grundfärg på sina tänder. Den kan vara mer eller mindre vit och skifta i gult, brunt, blått eller grått. En rätt genomförd tandblekning kan ge vitare tänder och ett vackert leende. Vissa sjukdomar och mediciner kan också ha en inverkan på emaljens färg.

Förebygg missfärgade tänder

Vanligaste orsaken till missfärgade tänder beror på intag av mat och dryck som gradvis gör tänderna gulare eller mörkare. Mat och dryck som missfärgar tänderna är till exempel kaffe, te, cola, rödvin, blåbär och rödbetor. Även cigaretter och snus ger gula tänder samt vissa läkemedel. Det är framför allt väldigt varm eller kall mat och dryck som gör att missfärgningarna lättare tränger in i tanden eftersom porerna i emaljen öppnas upp. Därför kan det vara fördelaktigt att dricka med sugrör för att minska kontakten av drycken med tandytorna.

Behandling

Missfärgningar som sitter djupt kan man inte få bort enbart med hjälp av tandborste och tandkräm. Oftast krävs då någon form av tandblekning.

Ta alltid kontakt med din tandläkare om du funderar på att bleka dina tänder. Konsultera alltid din tandläkare innan du påbörjar en behandling på egen hand. En del produkter är starka och kan skada slemhinnor och emalj. De blekmedel som används inom tandvården skadar inte tänderna utan tar på ett skonsamt sätt bort missfärgningarna.

PRODUKT FÖRSLAG